Student in-site

28th January 2020

News, Student news, Alumni news, Fundraiser

Undergraduate Daniel Gunn jumped at the chance to visit Wadham’s Back Quad development, to see building progress first hand.

  • Daniel Gunn (PPE, 2017) on the roof of the William Doo Undergraduate Centre

    Daniel Gunn (PPE, 2017) on the roof of the William Doo Undergraduate Centre

  • Daniel looking up at the Dr Lee Shau Kee Building entrance lobby

    Daniel looking up at the Dr Lee Shau Kee Building entrance lobby

  • Inside the entrance lobby

    Inside the entrance lobby

  • Looking through the Piano/Music Room window into the entrance lobby

    Looking through the Piano/Music Room window into the entrance lobby

  • Stairs of new building

    Heading up to visit the student bedrooms

  • corridor in new building

    The broad corridor dividing student bedrooms to the front and rear of the building

  • View from the roof across Oxford

    The view from the top

  • view from the top of new building across Oxford skyline

    The Bar Quad facing side of the Dr Lee Shau Kee Building 

  • looking over where the new external staircase

    Kieran and Dan look out from the William Doo Undergraduate Centre over where the new external staircase will be

  • Wadham Image - img_1809_0

    Looking out from the Undergraduate Centre E-Hub

  • The spacious new Undergraduate Centre Lounge, looking over Bar Quad

    The spacious new Undergraduate Centre Lounge, looking over Bar Quad 

  • Back Quad facing facade

    The Back Quad facing facade of the William Doo Undergraduate Centre

  • Reflected detail in the the Undergraduate Centre facade

    Reflected detail in the the Undergraduate Centre facade

As former SU Access Officer, Dan (PPE, 2017) is enthusiastic about a building dedicated to the needs and teaching of visiting school groups on aspiration days, access days and at summer schools.

Walking into the imposing high-ceilinged, spacious, entrance lobby to the Access Centre in the Dr Lee Shau Kee Building, Dan is impressed.

“Even just seeing the space will be inspirational to visiting school kids. A lot of them will be expecting to see traditional old buildings but this modern Access Centre will blow them away.  It’s amazing. And the views out across the old buildings from the glass panels are just fantastic.”

As Beard site Manager Kieran Tiller leads Dan upstairs to view the ensuite bedrooms Dan starts to wish he’d been born a couple of years later so that he could live here! “Compared to my current room in Front Quad, this is going to be luxury. I don’t envy the students who will be handling the room ballots!”

Each of the 20 student bedrooms, built over two floors of the Dr Lee Shau Kee Building, have large windows, mostly looking out on Back or Bar Quad. Broad corridors lead to the lift and stairs - fully accessible to students with disabilities. Some of the bedrooms feature full length sliding doors onto Back Quad, with external safety rails, three are accessible and two assisted accessible.

Heading into the William Doo Undergraduate Centre, Dan is struck by the incredible sense of space. “Once you are inside, the building really opens up the whole College site – you can look out from the E-Hub onto Back Quad or from the undergraduate centre lounge onto Bar Quad – and it’s all so light. The College might need a new window cleaner though!”

After revealing that the glass is self-cleaning, Kieran explained how partitions will divide the Undergraduate Centre into three separate spaces, which can be opened up for bigger events – like Bops.

“The music room can also be kept as one big space or divided with a partition into two rooms,” explained Kieran.

“It is modern, but it fits,” said Dan. The windows reflect and frame the old foundation buildings. No other College will have something like this for its students – applicants will be so keen to come here. It’s going to be so cool to come back after I finish this year and see the buildings in operation.”

Wadham's Head of Access and Outreach, Hugh Munro, comments: Our access work sends a message to all students that this is an institution where you can apply, succeed and thrive, and things like the Access Centre really put that at the heart of what we are trying to do, expanding that message to reach even more students."

Director of Development, Julie Hage adds: "This transformative project would not be possible without the wonderful generosity of our alumni. If you would like to add your support then please get in touch or find out more here."

 

It is modern, but it fits. The windows reflect and frame the old foundation buildings. No other College will have something like this for its students – applicants will be so keen to come here,

Dan Gunn, Politics undergraduate